Je kunt wegzwijmelen bij alles wat groeit en bloeit, maar je hebt geen tuin hebt om je passie op los te laten. Herkenbaar? Met drie alternatieve tuinideeën kan ook jij aan de slag met planten, aarde en water.

Idee 1: Creëer een stoeptuintje

201334_tuinieren_zonder_tuin_3
Heel makkelijk: haal een paar stoeptegels weg naast je voordeur, spit de grond een beetje om en plant er een prachtplant. Met een stoeptuintje geef je je straat extra kleur en het is heel vrolijk thuiskomen. Geen tegels om weg te halen? Een mooi gevulde pot naast de deur doet het ‘m ook. Vraag eens na bij de gemeente of je een stoeptuintje mag aanleggen en kijk dan eens op onze tuinbloeierswebsite voor planteninspiratie.

Idee 2: Huur een (volks)tuin

201334_tuinieren_zonder_tuin_2
Wil jij een tuin waar je niet alleen je handen laat wapperen maar ook je tanden in kunt zetten? Dan is een tuin op afstand echt wat voor jou. In veel gemeenten zijn er tuinverenigingen waar je een lapje of lap grond kunt huren om groenten te verbouwen en planten neer te zetten. Via zoekmachines op internet kun je uitzoeken of er bij jou in de buurt z’n (volks)tuinvereniging zit. Ook handig: ga eens langs op een open dag om de sfeer te proeven.

Idee 3: Guerilla gardening

201334_tuinieren_zonder_tuin_1
Guerilla gardening, dat is het groener maken van je (stedelijke) omgeving. Dat kan door bijvoorbeeld braakliggende terreintjes, verwaarloosde openbare plantenbakken of vluchtheuvels te beplanten. Het fenomeen is ontstaan in de VS waar bewoners hun grijze, geasfalteerde omgeving gingen opleuken met planten. En nee, dat mag eigenlijk niet, dus onderzoek eerst hoe jouw gemeente denkt over groene guerilla’s voordat je wilde plannen gaat maken.

Meer weten?
Bekijk de website van opper-guerilla gardener Richard Reynolds of zijn presentatie op TedX (in het Engels) voor inspiratie:

Bron: Mooiwatplantendoen.nl