Natuurlijke oppepper helpt je door de donkere maanden

Alsjeblieft… breng toch wat kleur en fleur in deze grijze en donkere dagen van het jaar! Wanneer dit je smeekbede is, wordt het misschien tijd voor een huisgenoot die voor verlichting zorgt. De Woonplant van de maand december, de Hippeastrum, staat te trappelen om je op te vrolijken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft het zelfs aangetoond: planten in je omgeving zorgen voor een beter humeur. Zo werden de ervaringen vergeleken van een groep patienten die een operatie hadden ondergaan en herstelden in een ruimte die uitkeek op flora met die van patiënten met zicht op een grijze muur. De eerste groep herstelde aanzienlijk sneller en was aanmerkelijk beter gemutst.

woonplant_december

Stuk prettiger

Moraal van dit verhaal: wanneer het allemaal even wat minder makkelijk gaat in de donkere maanden van het jaar kan het geen kwaad om wat kleur in huis te halen. De Hippeastrum is een ideale kandidaat: prachtig grote groen blijvende bladeren van wel 10-60 centimeter lang, plus een of meerdere grote, helder gekleurde bloemen van soms wel 20 centimeter breed. Kijk je daar op uit in deze periode van het jaar dan kan het niet anders of je voelt je meteen een stuk prettiger. Grote kans trouwens dat je de Hippeastrum beter kent onder de naam Amaryllis. Zo wordt ze in veel gevallen in de winkels verkocht in de laatste maanden van het jaar. Feitelijk klopt die benaming echter niet: de Amaryllis is namelijk de naam van een ander geslacht uit dezelfde (Narcis)familie waartoe de Hippeastrum behoort.

hippeastrum_december_woonplant_december hippeastrum_december_woonplant_december_bloem

Natuurlijke oppepper

Het bijzondere van de Hippeastrum is dat ze groeit uit een bol, net als andere leden van de Narcisfamilie. Oorspronkelijk stamt ze uit Mexico en de Caraïben, maar de Hippeastrum heeft geen enkele moeite om zich aan te passen aan de (wat minder zonnige) Nederlandse huiskamer in de winter. Daar doet ze het prima in een pot met aarde, waar de bol voor een derde bovenuit steekt. Een lichte plaats en af en toe wat water en de Hippeastrum zal je verrassen met stralend groene bladeren én friskleurige bloemen. Die bloemen zijn verkrijgbaar in diverse kleurschakeringen: rood, roze, wit, oranje, geel, groen, maar ook exemplaren met gekleurde strepen en randen. Genoeg opties dus die kunnen dienen als natuurlijke oppepper in deze periode van het jaar.

Hippeastrum, woonplant van de maand december